ערביקה או רובוסטה?

ערביקה_או_רובוסטה

ערביקה או רובוסטה?

ישנם שני זנים עיקריים של צמחי קפה אותם מגדלים באופן מסחרי – קפה ערביקה וקפה רובוסטה.

זן הערביקה (Arabica) מהווה כ-60% מייצור הקפה העולמי והינו הזן העיקרי, בהיותו הנסחר ביותר בעולם. קפה הערביקה, שמקורו באתיופיה, גדל בגבהים של 900-2,000 מ’ מעל פני הים ומניב פולים באיכות גבוהה במיוחד. מכיוון שהוא עדין ורגיש מאוד לשינויי מזג האוויר, למחלות ומזיקים זכה לכינוי “העץ המפונק”. פולי הערביקה מכילים חצי מכמות הקפאין של הרובוסטה, וניחנים בארומה עזה ובחומציות עדינה, המשאירה טעם קליל של קרמל בפה. קפה ערביקה נסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק, והוא יקר משמעותית מזן הרובוסטה. ברזיל היא ספקית הקפה הגדולה בעולם. היא מייצרת כ-60 מיליון שקי קפה ירוק בשנה (משקל כל שק 60 ק”ג), ומהווה מקור לכ-40% מתצרוכת הקפה העולמית. רוב הקפה המיוצר במדינה זו הוא מזן ערביקה.

coffee beans

זן הרובוסטה (Robusta) הוא השני בחשיבותו בעולם הקפה. מקורו של השם הוא המילה Robustus, כלומר חסון, איתן. וכשמו כן הוא – עמיד וחזק, במיוחד בהשוואה לעץ קפה הערביקה. הרובוסטה מתנשא עד לגובה של כ-10 מטרים, הוא עמיד יותר בפני פגעי אקלים, דורש פחות טיפול, פגיע פחות למחלות ומזיקים ולכן מניב יבול גדול יותר מאשר עצי הערביקה. מכלול תכונות אלה עוזר לשמור על מחירו הזול יחסית.

כ-40% מהקפה המיוצר בעולם הוא ממשפחת הרובוסטה והוא נסחר בבורסת הסחורות של לונדון. יצרנית הרובוסטה הגדולה בעולם הינה וייטנאם, המייצרת כ-30 מיליון שקים בשנה. יחד עם זאת גם רבות ממדינות אפריקה ודרום אמריקה מייצרות יבולים גדולים של קפה מזן זה.

פולי רובוסטה קלויים משמשים בעיקר כדי לייצר קפה חזק, בעל גוף מלא עם טעם מריר מעט. יחד עם זאת, ברוב התערובות משמשים פולי הרובוסטה “כשלד” שעליו בונים שילובים של טעמים. האינטראקציה שנוצרת עם זני קפה אחרים – מדגישה מאפיינים מסוימים ומחליקה אחרים. לכן, למרות שפולי הרובוסטה זולים מפולי הערביקה, אין לזלזל בהם. גם האיטלקים נוהגים לשלב אותם בתערובות האספרסו היוקרתיות, על מנת לתת לקפה גוף מלא וחזק וקרמה עבה וסמיכה.

ובהשאלה מעולם היין, שבו התשובה לשאלה: “מה עדיף, קברנה או מרלו?” אינה חד משמעית, כי לכל זן האופי והטעמים הייחודיים לו, התלויים גם בפרמטרים כמו: ארץ המוצא, אזור הגידול או היקב בו יוצר היין,  כך גם בקפה.

 

 

/ מגזין

Share the Post

About the Author

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

סל הקניות