גלגולו של פול: היסטוריית הקפה

1

גלגולו של פול: היסטוריית הקפה

אומרים שהוא התגלה בזכותן של כמה עזים מרקדות או תודות לציפורים אנרגטיות במיוחד. הקפה התחיל בתור חומר ללעיסה באתיופיה ולאחר שנוודים אירופאים גילו אותו, הוא לא הפסיק לכבוש לבבות, אפילו את זה של האפיפיור

קפה. שותים אותו בכל ארצות המערב, בדרום אמריקה, בעולם הערבי ובאפריקה. תמצאו אותו ברוב הבתים – הוא מובן מאליו, כמעט כמו לחם. אבל הקפה עשה דרך ארוכה, גיאוגרפית והיסטורית, עד שהגיע לכוס המהבילה שאנחנו אוהבים כל כך לחבוק בבוקר או לצלול לתוכה אחר הצהריים. בהתחלה בכלל לא שתו אותו אלא דווקא לעסו, את הפולים כמובן, כדי ליהנות מהאפקט המעורר.

לפי מעשיה שתועדה בכתבים רומיים, אנחנו חייבים את גילויים של הפולים לעזים. מיתוס שנקרא “קלדי רועה הצאן האתיופי והעזים המרקדות” מספר על רועה שהבחין בכך שהעזים שלו הופכות אנרגטיות במיוחד לאחר שהן אוכלות פירות של שיח מסוים, אתם יודעים איזה. קלדי חלק את רשמיו עם ראש המנזר המקומי, שחלט את פולי הקפה וגילה שהמשקה מותיר אותו ערני שעות ארוכות. מקורו של הקפה אכן באתיופיה, במחוז קאפה, והוא מגודל שם החל מהמאה ה-15 אם לא מוקדם יותר. מעשיות אחרות מספרות שסגולות הקפה התגלו לאחר תצפית בציפורים נמרצות במיוחד ושאת פירות הקפה נהגו לתת כמאכל לעבדים, מסיבות מובנות.

מתי הקפה הפך למשקה המוכר לנו היום? סיפור ערבי מסורתי מגולל את קורותיו של עומר, תלמיד חכם של שייח’ סופי גדול מצפון אפריקה. עומר, שידע לרפא באמצעות צמחים, אבל כנראה היה קצת שובב, הוגלה כעונש למדבר. הדבר היחידי שמצא לאכול היו פולי הקפה, אבל הם היו מרים. עומר ניסה לקלות אותם כדי לשפר את טעמם, אבל אז הפולים הפכו קשים מדי ללעיסה. הוא לא התייאש והרתיח את הפולים כדי לרככם. התוצאה הייתה משקה חום ריחני שחיזק את עומר וסיפק לו חיוניות לימים רבים. לאחר שסיפור המשקה הפלאי הופץ, עומר הושב מגלותו והפך מיד לקדוש.

האפיפיור עשה לייק
מתימן הקפה התפשט בחצי האי ערב והתקבל שם בזרועות פתוחות. אולי תרם לכך האיסור המוסלמי על שתיית אלכוהול. בתי הקפה הראשונים נפתחו במכה והם הציעו, ממש כמו היום, הרבה יותר ממשקה טוב. הם היו כוורת חברתית, שבה לצד הקפה התבשלו רעיונות, עסקאות וקשרים פוליטיים, כשברקע מוזיקה, ריקודים וקרקושם של כלי שחמט.
השמועות על המשקה המעורר והארומטי הגיעו לאירופה על ידי מטיילים הרפתקנים שגרמו לביקוש גדל והולך. הקפה הגיע לראשונה לאירופה ב-1615. ראשי הכנסייה, שכנראה נבהלו ממשהו שעושה כל כך טוב לנתינים, התנגדו בהתחלה והקפה אף כונה “המצאתו המרה של השטן”. הכול השתנה לאחר שהאפיפיור קלמנט השמיני התבקש להתערב. הוא טעם בעצמו את המשקה “השטני”, התאהב ואישר. ב-1683 נפתח בית הקפה האירופאי הראשון בוונציה. לפני כן הקפה נמכר בדוכניהם של מוכרי הלימונדה כמעין סם מרפא.

ההולנדים היו הראשונים שהצליחו להוציא שתילי קפה מבתי הגידול המקוריים שלהם ולנטוע אותם במושבות השונות ואפילו בהולנד עצמה, בחממה. זה קרה במחצית השנייה של המאה ה-17 ומאז, תוך זמן קצר מאוד, הקפה הפך לבן-בית (או בן בית-קפה) אצל כל מי שיכול היה להרשות זאת לעצמו.

באמריקה, אומה שהיום מכורה לחלוטין, העדיפו דווקא תה. אבל מסיבת התה של בוסטון, שבמהלכה הוטלו מטעני תה מספינות משא אל הים כצעד מחאה נגד המיסוי הכבד שהונהג על ידי “העריצות האנגלית”, שינתה את פני הדברים. מאז אותה פעולת מחאה היסטורית ב-1773, האמריקאים החלו לשתות יותר ויותר קפה. “מסיבת התה” אגב, תוכננה בבית קפה שנקרא “הדרקון הירוק”.

עוד כמה אבני דרך בהיסטוריה של הקפה
מכונת האספרסו הראשונה נוצרה בפריז ב-1822 וב-1933 ד”ר ארנסטו אילי האיטלקי, מייסד חברת Illy, המציא את מכונת האספרסו האוטומטית הראשונה. בין שני האירועים המכוננים האלה, ב-1865, אמריקאי בשם ג’יימס מייסון המציא את הפרקולטור.

את קפה הפילטר המציאה מליטה בנץ, עקרת בית מדרזדן שבגרמניה. בנץ חיפשה דרך להיפטר מהמרירות שבקפה המבושל וקיוותה להצליח לעשות זאת על ידי סינון. לאחר שבחנה כמה חומרים, הגיעה למסקנה שהמתאים ביותר כפילטר הוא הנייר הסופג ששימש את בנה בבית הספר. הפטנט נרשם ב-1908.
הקפה הנמס פותח על ידי כימאי יפני-אמריקאי בשם סאטורי קאטו. קפה נמס לייצור המוני פותח על ידי אמריקאי בשם ג’ורג’ קונסטנט וושינגטון. החידוש הוא פרי התבוננותו של הממציא במשקעי הקפה “השחור” שנותרו בקנקן שלו. הקפה הנמס של וושינגטון שווק לראשונה ב-1909.

לא משנה אם זה שחור, אספרסו, קפה פילטר או קפה נמס – אין עוד הרבה צמחים כאלה, שבלגימה אחת שוטפים את הלשון שלנו בטעמים שנאספו מאפריקה, אירופה ואמריקה ומתמזגים להרמוניה אחת, חמה, חומה ומעוררת.

/ מגזין

Share the Post

About the Author

Comments

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *